Tvätta bilen som ett proffs

Steg för steg-beskrivning för bilrekond

Här har vi lyft fram alla steg för att göra en bilrekond, med både invändig och utvändig biltvätt, från att ta bort den mest svårsittande smutsen till att få bilen att blänka som om den nyss lämnat fabriken. Tvätta bilen hemma och få samma resultat som om du gått till ett proffs!

Stegen passar att använda oavsett vilka bilvårdsprodukter du väljer att använda, men vi rekommenderar att du väljer produkter av god kvalitet. För att du ska kunna göra en professionell biltvätt hemma har Cartec satt ihop ett sortiment som tar dig hela vägen från smutsig till glänsande bil, där varje produkt är noga framtagen för just sitt område, och de produkter vi säljer är speciellt framtagna för vårt Nordeuropeiska klimat. Vill du testa hela uppsättningen av bilvårdsprodukter så kolla in vårt startpaket med bilvårdsprodukter i serien Colorline eller komplettera med just den produkttyp du behöver.

Denna guide är indelad i tre delar:

Tvätta bil med skum Bilschampo
Tvätta bilen

Hur du tvättar bilen utvändigt

Det viktigaste när du ska tvätta bilen själv är att vara noga med de första stegen, gällande avfettning och rengöring. Om inte all smuts tas bort kan man inte sedan få ett bra resultat med vax och polering. 

Tips: Avfettningsmedel funkar bäst om medlet läggs på när ytan är torr. Börja därför med att spraya på rengöringsmedlet, låt verka någon minut och spola sedan av bilen.

Motortvätt och karmar – Alkalisk avfettning

Börja med att avlägsna fett och smuts från motor, motorrummet samt i dörrgångar, dörrkarmar och tanklock. Spraya med ett alkaliskt avfettningsmedel och lämna att verka.
Vi rekommenderar: Twister Comfort alt Exterior Clean XL (1:5) 

Fälgrengöring

Härefter avlägsnar vi smuts och ingrott bromsdamm från hjulen. Spraya en stark, men syrafri fälgrengöring på fälgarna. Använd gärna en basisk produkt med högt Ph-värde. Använd inte fälgrengöring på olackerade fälgar. Lämna att verka.
Vi rekommenderar: Wheel Cleaner

Avlägsna salt och asfalt – Kallavfettning

Nästa steg är att avlägsna salt och asfalt från bilen. Spraya kallavfettning på nedre halvan av bilen, upp till dörrhandtagen. Spraya nerifrån och upp. Lämna att verka.
Vi rekommenderar: Multi Degreaser

Insekter på motorhuven – Alkalisk avfettning

Sedan är det dags att avlägsna insekter och pollen från front och backspeglar. Använd ett kraftfullt alkaliskt avfettningsmedel utvecklat för att ta bort envist sittande smuts, trafikfilm, fett, tectyl och insekter. Använd gärna ett medel med lite högre koncentration. Lämna att verka.
Vi rekommenderar: Twister Comfort alt Exterior Clean XL

Rengör hela bilen – Alkalisk avfettning

Nu är det dags för avfettning av hela bilen. Spraya med ett alkaliskt avfettningsmedel. Välj ett medel där man tagit bort alla salter så man inte skadar t.ex. kromlister eller andra detaljer. Det är salterna som gör kromdetaljer grå/vitfläckiga.
Använd gärna ett skumsystem. Spola därefter med högtryck, även innerskärmar och hjulhus. Arbeta alltid nerifrån och upp.
Vi rekommenderar: Twister Comfort alt Exterior Clean XL (1:15) 

Ta bort flygrost – Flygrostborttagare

Flygrost är små järnpartiklar som fastnat i färgen och som efter ett tag börjar oxidera. Dessa metallpartiklar är ofta orsaken till små rostfläckar i lacken och kan inte tas bort med vanliga rengöringsmedel. På insidan av hjulen fastnar väldigt mycket bromsdamm (flygrost) som lätt sprids till delar av karossen.
Spraya hela bilen med ett rengöringsmedel speciellt utvecklat för att ta bort metallpartiklar. Föroreningarna kommer färgas lila, då produkten verkar. Om bilen ska poleras, svampa med en microfiberduk. Spola bort produkten med högtryck.
Vi rekommenderar: Iron Wash

Avslutande rengöring – Vaxshampoo

Om bilen inte ska poleras, svampa istället med ett bilschampo, välj gärna ett med vaxande egenskaper. Blanda bilschampo med vatten i en hink och rör om med handen för att få ett rikligt skum. Tvätta bilen med en ren svamp. Börja med taket, fortsätt med huv, rutor, dörrar och stolpar. Skölj bort med vanligt kranvatten.
Vi rekommenderar: Splash Schampo (1:100)

Cartec biltvätt steg för steg
Tvätta bilen invändigt
Rekond instrumentpanel

Gör en invändig rekond hemma

När du ska tvätta bilen är insidan minst lika viktig som utsidan. Få en riktig nybilskänsla med kvalitetsprodukter för att rekoditionera bilen invändigt. Vi har produkter utvecklade för även känsliga material, och de lämnar inga vita rester.

Dammsugning

Börja med att dammsuga bilen inuti, för att få bort grus, sand mm. 

Rengör instrumentpanel, dörrar och säten

Rengör därefter säten, dörrpaneler och instrumentering. Använd rengöringsmedel utvecklat för bilens interiör som effektivt tar bort damm, smuts och fläckar. Du kan använda olika medel för de olika områdena, men välj hellre en bred produkt som har flera användningsområden och som fungerar för både vinyl, plast och gummi såväl som för textilsäten och mattor. Jobba med en vinylsvamp eller microfiberduk.
Vi rekommenderar: Interior Cleaner, ett komplett medel för hela bilens insida.

Fräscha upp och skydda interiören

För att rengöra och fräscha upp vinyl, plast och gummi behövs en produkt som både har rengörande egenskaper och som skyddar ytan, på en och samma gång. Använd en produkt som är klarar ingrodd smuts som nikotin och fett, och som är dammfrånstötande så  ytan håller sig ren länge. Applicera medlet med vinylsvamp eller microfiberduk (spraya svampen eller duken).
Vi rekommenderar: Dash Fresh

Putsa fönster och speglar

Avslutningsvis är det dags att putsa rutor och speglar. Använd en glasputs som rengör och ger en djup glans till glasrutorna. Ett bra glasputs för bil är utvecklat att rå på trafikfilm, fett, smuts och nikotin, utan att lämna ränder av restprodukter.
Fukta en trasa och arbeta med trasan i stället för att spraya direkt på ytan. Låt trasan gör jobbet och du får ett fantastiskt resultat.
Vi rekommenderar: Glass Cleaner

Invändig rekond Cartec
Vaxad bil
Polerad bil

Polera och fräscha upp bilen utvändigt

Bilen är ren, inifrån och ut. Men för att skydda bilen och få den där extra glansen i lacken så är det dags för vax och polering. Vi vill också skydda vinyl och plastdetaljer med en dammavstötande och fuktavvisande yta.

Obs: Polera aldrig bilen i direkt sol och lämna inte vax eller polish att torka in.

Polering av lack

Avlägsna tvättrepor och hologram genom att polera lacken med en bilpolish. Applicera för hand eller med maskin på lågt varv.
Vi rekommenderar: Perfect Polish

Vax för blänkande lack

Snabbvax i flytande form kan sprayas direkt på den våta lacken, efter att man tvättat bilen och spolat av schampot. Med en mjuk mikrofiberduk torkas lacken ren, samtidigt som snabbvaxet poleras ut. Genast får du en hög glans och bilen blir riktigt fräsch igen.
Vi rekommenderar: Fast Glaze

Fräscha upp vinyldelar

Återställ originalfärgen på kofångare och däck. Fräscha upp vinyl, plast och gummi genom att använda en vinylprodukt utvecklad för att vårda och skydda plast, vinyl och gummidetaljer. Applicera med en vinylsvamp.
Vi rekommenderar: Vinyl TP49

Putsa speglar och rutor

Putsa därefter rutor och speglar. Använd en glasputs som är utvecklat att rå på trafikfilm, fett, smuts, och insekter. Fukta en trasa och arbeta med trasan i stället för att spraya direkt på ytan. Låt trasan gör jobbet och du får ett fantastiskt resultat.
Vi rekommenderar: Glass Cleaner

Fräscha upp motorrummet

Allra sist fräschar vi upp vinyl, plast och gummidetaljer i motorrummet. En bra produkt ger en original-finish till motorrummet, utan att vara fet och lämnar en helt torr yta som är dammfrånstötande. Använd en produkt som inte skadar elektriska komponenter och som verkar fuktavvisande. Spraya på och låt torka.
Vi rekommenderar: Motor Fresh

Polera bilen som ett proffs

Här är våra bilvårdsprodukter från Cartec

Du kan också se hela vårt utbud i vår webshop