Märkning av lastbilsdäck

Däckmärkning

Det finns några olika märkningssystem för att få information och ett specifikt däck. När du köper ett däck har du som regel tillgång till EU:s däckmärkning, och viktiga uppgifter om däcket finns även graverat på sidoväggen på själva däcket. Här är en liten guide för att hjälpa dig förstå märkningen på dina däck. Vi utgår från vad som gäller för märkning av lastbilsdäck, men det gäller givetvis även däck till personbilar.

EU-märkning av lastbilsdäck

2012 lanserades ett märkningssystem för däck för att underlätta för konsumenter att jämföra olika däcks egenskaper vid köp av nya däck. Märkningen lyfter fram aspekter som bränsleeffektivitet och grepp på vått väglag. Sedan sommaren 2021 så har märkningen uppdaterats och inkluderar även symboler för 3PMSF vilket är extra bra för oss som kör i nordiska väderförhållanden. I butik sitter oftast märkningen som en klisterlapp på själva däcket, och köper du däck online så finns ofta märkningen med på produktsidan.

Märkning lastbilsdäck EU
Däckmärkning
1

Tillverkare

2

Storlek

3

Bränsleeffektivitet

4

Bullernivå

5

Identifierare

6

Däckklass

7

Våtgrepp

8

Snögrepp

Tolka däcketiketten

  1. Tillverkaren namn
  2. Däckets storlek och proportioner (samma som står på däckets sida)
  3. Bränsleeffektivitet / bränsleförbrukning indelat i 5 klasser från A (bäst) till E (sämst). Direkt samband till koldioxidutsläpp och miljöpåverkan.
  4. Yttre bullernivå indelat i 3 klasser: A (bäst) till C (sämst)
  5. Modellnummer
  6. Däcktyp (C1 – däck till personbil, C2 – däck till lätta kommersiella fordon, C3 – däck till tunga fordon)
  7. Våtgrepp, inbromsningsförmåga vid vått väglag i 5 klasser från A (bäst) till E (sämst)
  8. Symboler för godkänt Snögrepp och Isgrepp.
Bränsleeffektivitet

Bränsleeffektivitet

Gradering av däckets rullmotstånd, och därmed bränsleförbrukningen. Däckens friktion kan stå för upp till 20% av den totala bränsleåtgången, vilket gör att en högre klassificeringen ger både bättre ekonomi och mindre miljöpåverkan. Varje steg motsvarar 0,1 l per 10 mil, vilket ger en skillnad på 0,5 liter mellan klass A & E.

Våtgrepp inbromsning

Våtgrepp

Gradering av däckets förmåga att greppa underlaget vid vått väglag, baserat på inbromsningssträckan. Däck med hög klassificering stannar snabbare vid full inbromsning. Ett A-klassad däck har upp till 30% kortare bromssträcka än ett E-klassat däck, vilket vi 80 km/h motsvarar ungefär 18 meter.

Däckbuller

Märkning för däckets bullernivå utanför fordonet. Märkningen är både angiven i decibel, samt klassat från A till C där A är förhållandevis tystgående däck, och C är högljudda däck.
Angivelserna i dB är under standardförhållanden, men bullernivån påverkas givetvis av underlaget och hastigheten också.

markning 3pmsf

Snögrepp 3PMSF

Märkning för däck godkända för att användas på vinterväglag. För personbilar finn ytterligare en symbol för grepp på is, men för lastbilar är det 3PMSF (3 Peak Mountain SnowFlake) som är den aktuella märkningen. Saknas märkningen är däcken inte godkända för snötäckta underlag (exkl dubbdäck).